Visualisatie nieuwverkoop

Maandelijkse cijfers in andere vormen


Nieuwverkoop cijfers van personenauto's worden vaak op dezelfde manier gepresenteerd:
  • Maandcijfer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar
  • Lijstje merk-modellen (vergeleken met vorig jaar)
In afgelopen jaren heb ik deze materie op telkens andere manieren proberen te duiden. Op deze pagina overzicht van probeersels:
  1. Racetrack
  2. 12-maandelijks voortschrijdend gemiddelde
  3. Cycleplot
  4. Slopegraph

Racetrack


Doel: Vergelijking met voorgaande jaren visueel aantrekkelijker maken. Verdere achtergrond informatie over deze visual is te vinden in deze blogposting.

12-maandelijks voortschrijdend gemiddelde


Doel: Vaak worden de cijfers vergeleken voorgaand jaar en geduid met "het gaat beter" of "het gaat slechter". Op basis van 2 cijfers kan je echter geen trend duiden. Hiervoor heb je meer gegevens nodig. 12-maandelijks voortschrijdend gemiddelde levert wel zo'n trend duiding. Je kan namelijk direct zien of de trend omhoog of omlaag gaat. Verdere achtergrond informatie over deze visual is te vinden in deze blogposting.

Cycleplot nieuwverkopen

De maandcijfers van de nieuwverkopen personenauto's worden nauwelijks in grafiekvorm getoond. Dit komt vooral doordat er nogal sprongen in de maanden zitten. Zo is traditioneel december een slechte maand, en januari een topmaand qua registraties. Hierdoor zijn de cijfers over een langere periode slecht inzichtelijk te maken:

Een cycleplot is een grafiekweergave, waarbij de maandcijfers onderling worden vergeleken en getoond. Hiermee is snel inzichtelijk of het een goede of slechte maand is in vergelijking met voorgaande jaren:

Verdere achtergrond informatie over deze visual is te vinden in deze blogposting.

Slopegraph nieuwverkopen

Na een maand, kwartaal of jaar wordt vaak lijstjes van merken en modellen getoond. In deze lijstjes wordt vaak een vergelijk gemaakt met de plaats die dat merk/model vorig jaar had. Vaak is niet in 1 oogopslag duidelijke welke merken hard gestegen of gedaald zijn:
# Merk 2012 2013
1 Volkswagen 60785 50152
2 Renault 43852 36911
3 Ford 35854 32186
4 Ford 35854 32186
5 Peugeot 40215 30417
etc. etc. etc. etc.

Een slopegraph is bedoeld als grafiekweergave om snel de stijgers en de dalers in beeld te brengen. De slopegraph van dezelfde tabel is als volgt:

Verdere achtergrond informatie over deze visual is te vinden in deze blogposting.